miércoles, 12 de enero de 2011

Fitxa disseny miniprojecte

TÍTOL.

On està la nostra casa?
                                                         
DESCRIPCIÓ DEL AGENTS PERSONALS I TECNOLOGIA MEDIADORA

Els agents personals que tindrà aquesta activitat seran un total de 26 alumnes de P4 d’una escola del centre i el seu tutor, en aquest cas jo mateix.
Pel que fa a la tecnologia mediadora que s’utilitzarà serà l’ordinador d’aula, el servei d’internet d’alta velocitat que disposa l’escola, i la pissarra digital interactiva.

DESCRIPCIÓ DEL PROBLEMA DE PARTENÇA:

En aquesta activitat se’ns genera un problema que parteix dels alumnes durant el dia a dia quan parlen de casa seva, o quan volen convidar algun company a casa seva, a més de ser un objectiu establert en aquesta etapa educativa. Molts cops en el quotidià l’aula, els alumnes es refereixen a la seva realitat, al seu context, a alguna cosa tan propera a ells com casa seva, volen saber on viuen els companys, volen explicar-se entre si a on viuen ells, utilitzant frases sense sentit per a guiar fins al lloc adequat a l’altre company i acaben preguntant-ho al tutor o als pares un cop acaba la jornada escolar. A on està la nostra casa?.
Considero que en aquesta activitat tractem un problema ben estructurat o problema de transformació, ja que requereix l’aplicació d’un nombre determinat de conceptes i regles, així com un estat inicial ben definit, un objectiu conegut y un grup d’operadors clars. Al seva complexitat es sencilla ja que les variables que té són predictibles i controlables i per que la a l’especificitat de camp, podem dir que és una activitat que se centra en les necessitats pròpies de l’alumne i situada dins un context proper per a ell.

PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA:

Aquesta activitat sorgeix, com ja s’ha explicat anteriorment en les converses d’aula i en quotidià de l’aula, per tant el problema realment, el plantegen els propis alumnes, ja que sorgeix d’ells mateixos. És en aquest punt que el mestre aprofita el conflicte per a proposar al grup el problema i com podem resoldre’l.

CONTEXT DE L’ACTIVITAT:

L’activitat es portarà a terme en una escola de titularitat concertada del centre de Terrassa, més concretament a l’aula de P4, “els pollets”.
L’escola té dues línies i ofereix estudis d’Educació Infantil, Primària, ESO, i cicles formatius.
La gran majoria dels alumnes son de nivell sociocultural mig i viuen a la mateixa ciutat, i l’aula “de pollets” esta formada per un total de 26 alumnes molt heterogenis.
L’escola fa sevir la metodologia de treball per projectes, ja que potencia l’aprenentatge significatiu i vivencial així com un aprenentatge proper a la realitat dels alumnes, despertant la curiositat, l’atenció, l’escolta i la participació activa, ... Es basa en el respecte, la igualtat d’oportunitats i el treball en equip.

CARACTERÍSTIQUES DELS APRENENTS:

En l’activitat proposada participaran infants de P4 d’edats compreses entre els 3 i els 4 anys. Un total de 26 nens i nenes molt heterogenis tot i que procedeixen del mateix context proper a l’escola. Podem dir que el grup, és molt dinàmic i participatiu, i alhora li agrada molt manipular i preguntar-ho tot.

CAPACITATS A ASSOLIR:
Les capacitats que els alumnes treballen dins aquesta activitat estan relacionades amb el currículum de l’etapa i són:
-       Progressar en el domini del cos, en el moviment i la coordinació alhora de teclejar lletres en el teclat.
-       Observar i explorar l’entorn immediat, amb una actitud de curiositat i respecte.
-       Crear una imatge de si mateix.
OBJECTIUS:

-       Conèixer el propi habitacle.
-       Mostrar les dades relatives a la pròpia llar: classe d’habitatge, nom del carrer, número, ...
-       Reconèixer els llocs més immediats de l’entorn: el barri on viu, el de l’escola, ...
-       Enumerar alguns elements que integren l’entorn sociocultural i aplicar-hi la denominació correcta: carrer, plaça, parc, edifici, ...
-       Participació activa en els diàlegs d’aula.
-       Descriure ordenadament, amb l’ajut d’imatges diferents fets o situacions, i explicar ordenadament accions viscudes.
-       Denominar els nombres naturals.

CONTINGUTS:

-       Organització i característiques de la vida humana respecte al propi habitatge.
-       Realització de diferents formes de comunicació.
-       Els nombres naturals.

SEQUÉNCIA D’ACTIVITATS:

1.    Conversa en grup on es planteja el problema i es comencen a donar hipòtesis de com resoldre’l.
2.    Demanar ajuda a les famílies per a que ens expliquin de quina forma podem saber a on vivim cadascú i com la podem representar de manera gràfica (adreça).
3.    Xerrada grupal on cadascú exposa l’adreça a on viu i el tutor proposa una nova pregunta. Com podríem veure la casa de cada alumne? Seria rentable visitar una per una totes les cases? ... (preguntes que es fan com a reflexió a les propostes que fan els alumnes durant la xerrada)
4.    Utilització del servei web, més concretament de l’aplicació “google maps” per a que cada alumne pugui detectar cada casa. S’utilitzarà l’opció “street view” de l’aplicació, per a que cada alumne la reconegui visualment. Un cop reconeguda es guardarà la imatge per a elaborar un recull de tots els alumnes.
5.    El mestre presentarà a la pissarra digital interactiva cada imatge trobada i cada alumnes sobreescriurà el seu nom a la imatge de casa seva que ha trobat, així com l’adreça exacta.
6.    El mestre donarà a cada alumnes el recull de totes les vivendes dels alumnes a cada família com a resultat del treball, així tots els alumnes podran visualitzar la casa dels seus companys i en tindran l’adreça.

FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA:

Aquesta activitat es basa en un tipus d’aprenentatge basat en el descobriment, en la reflexió i un determinat tipus d’aprenentatge, el constructivisme i l’aprenentatge significatiu.
Els aprenentatges basats en el constructivisme, han de generar coneixement partint de la pròpia experiència de l’alumne, el qual incorporarà els nous aprenentatges als que ja posseeix establint d’aquesta manera noves estructures mentals. Cal dur a temen un aprenentatge actiu, els alumnes són els principals protagonistes d’aquest, un aprenentatge col·laboratiu on tots els alumnes van elaborant el coneixement i entre tots s’ajuden i es recolzen, un aprenentatge intencional i contextualitzat, on els alumnes tenen una necessitat que es vasa en la seva quotidianitat, un aprenentatge funcional, on s’ afavoreixen un veritable aprenentatge significatiu i on l’alumne estigui motivat a aprendre i finalment un aprenentatge reflexiu on l’alumnat pot expressar el que a après, hi pot aplicar-ho en altres contextos diferents.

PROCEDIMENT I CREITERIS D’AVALUACIÓ:

L’avaluació efectuada en aquesta activitat estarà centrada en la observació.
El tutor realitzarà una avaluació inicial per a conèixer què saben els alumnes sobre el tema a tractar, una avaluació formativa on a partir de l’observació anirà anotant tots els aprenentatges que l’alumne va fent, i una avaluació sumativa o final on a partir de converses i el recull d’adreces i imatges, s’anirà observant si els alumnes han assolit els objectius marcats o no.
Cal dir que en l’avaluació formativa ens interessa anotar els aprenentatges corresponents a:
-       que coneguin de quin tipus d’habitacle estem parlant.
-       l’adreça de casa seva.
-       si viuen en una plaça / carrer / avinguda / ... i saber què son.
-       que sàpiguen buscar les lletres i els números corresponents al teclat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario